Levý banner
Pravý banner
Izbornik
0 0,00
Još 66 do besplatne dostave
Kategorija

Kako izračunati osvjetljenje prostorije?

Možda će vas također zanimati
Odpověděl:
TihanaTihana

Odgovor:

Svaka soba u stanu je za različitu upotrebu i to se mora uzeti u obzir pri odabiru odgovarajuće rasvjete.

Trebate li izračunati koliko svjetla trebate?

Sjetite se jednostavne formule. Koliko mi treba svjetla? Podna površina x 10-15 W.

Svjetiljka u dnevnoj sobi

Dnevna soba je središte kućnog života. Zbog toga moramo uzeti u obzir različite zadatke rasvjete pri odabiru svjetiljki. Za dnevni boravak veličine 4 x 5 metara (20 m2 ) potrebno vam je ukupno izvora svjetlosti u sobi 400 W. Idealna je žarulja koja štedi energiju i štedi do 80% energije. Također treba uzeti u obzir i boju zidova i namještaja. Što je tamnija boja namještaja, to će boja više apsorbirati.

Osnovna svjetlosna slika nastaje općim osvjetljenjem, npr. stropnom svjetiljkom. Klasičan luster često se zamjenjuje sustavima žice ili letvice. U dnevnoj sobi treba biti prigušeno svjetlo, što ćete cijeniti dok gledate TV. Ne želite pokvariti vid. Za čitanje koristite podnu svjetiljku. Idealna je podna svjetiljka sa prigušivačem, a na vama je koliko ćete svjetla emitirati. Stolne svjetiljke s rotirajućim ili nagibnim reflektorima kao i svjetiljke s
fleksibilnom rukom pružaju fleksibilno osvjetljenje. Pojedinačna
svjetla trebaju se odvojeno mijenjati. Želite li svoju dnevnu sobu učiniti još
ugodnijom? Zatim odaberite svjetiljku za prigušivanje.

Kuhinjska svjetiljka

U kuhinji koristimo svjetiljku često i na dugo vrijeme, pa preporučujemo
korištenje štednih LED dioda koje ne samo da štede energiju, već mogu
promijeniti i boju svjetlosnog toka. Za mjesto s kuhinjom preporučuje se jačina svjetlosti od oko 35 W / m2 . Budite opasni da kuhar koji radi u kuhinji ne zasjeni stropnu svjetiljku tijelom. Osim središnje stropne svjetiljke, ispod visećih ormara montiramo i svjetiljke, koje savršeno osvjetljavaju radnu površinu. Ovdje fluorescentne svjetiljke nalaze svoju primjenu. Iznad stola za blagovanje preporučujemo viseću svjetiljku koja se može prilagoditi visini, a koja uvažava veličinu i oblik stola. Ispravan položaj je oko 60 cm iznad površine stola i malo iznad visine očiju sjedeće osobe.


Rasvjeta za spavaću sobu

Ne bismo trebali zaboraviti na spavaću sobu. Danas spavaće sobe nisu samo za spavaje i rasvjetu je potrebno prilagoditi u skladu s tim. Međutim, ako spavate samo u spavaćoj sobi, dovoljna je jedna središnja rasvjeta i dvije noćne svjetiljke. Potrebna količina svjetla po 1miznosi 15–20 W. Ako imate ormare u svojoj spavaćoj sobi, ugradite prednje svjetiljke na udaljenosti do 50 cm od ormara tako da se unutra osvjetljavaju. Svi ću cijeniti mogućnost isključenja ili uključivanja svjetla izravno iz kreveta. To vam omogućuje da svijetlite pomoću daljinskog upravljača. Difuzno, meko svjetlo osjeća se ugodno.

Svjetiljke za kupaonicu i WC

Postoje strogi propisi za svjetla u kupaonici, jer struja i voda lako tvore smrtonosnu smjesu. Standard predviđa da se svjetiljke moraju postaviti najmanje 60 cm od kupatila ili tuš kabine i da moraju imati zaštitu najmanje IP 44. Još su udaljena svjetla IP 23. Potrebna osnovna rasvjeta u kupaonici osigurava se stropnim ili zidnim svjetliljkama. Dodatna svjetla ugrađena su na obje strane zrcalne površine. Osvjetljenje osigurava dobre slike bez sjene. Intenzitet svjetla treba biti min. 300 lx.

Svjetiljke za dječje sobe

Osvjetljavanje dječje sobe nije tako lako kao što se čini. To je mjesto na kojem se dijete igra, spava i uči. Svaka od tih aktivnosti treba svoje svjetlo. Svjetiljke u dječjoj sobi ovise o promjenjivoj upotrebi prostorije, ovisno o godinama djeteta. Važna je opća rasvjeta. Prikladna su kablovska svjetla. Postavite svjetiljku pokraj kreveta i na stol. Desno ili lijevo, ovisno od djeca. Za ljubitelje računala prikladna je ne refleksna i blještava rasvjeta iznad stola. Manja djeca se boje, pa će cijeniti orijentacijske svjetiljke. Oni emitiraju samo slabo svjetlo i imaju vrlo malu potrošnju energije, tako da ih možete držati cijelu noć.

Osvjetljenje stubište i hodnika

Ako imate dugihodnik, izaberite nekoliko manjih svjetiljki iza sebe u pravilnim intervalima. Zbog kratkog boravka, preporučljivo je odabrati halogene žarulje koje se pale odmah.


Autor článku:

Tihana
Tihana Stručnjak za korisničku podršku

Nije samo stručnjak za korisničku podršku, već je i entuzijast za modernu LED rasvjetu. U svojim članicma će Vas savjetovati kako uštedjeti na električnoj energiji ili će vam otkriti mnoge vrste savršene rasvjete za vaš dom i vrt.

Pitajte bilo što

Tihana

Pomoći ćemo vam sa izborom kao i sa tehničkim problemima.

01 3000 974(Pon-Pet, 08-16:30h)

Pitajte
 
                     

POVEZANI proizvodi

Više upita iz kategorije

Kako odabrati luster za kuhinju Svjetla za kuhinju
Kakvu LED rasvjetu izabrati za kuhinju? Svjetla za kuhinju
Koju LED traku odabrati za kuhinju Svjetla za kuhinju

Copyright © 1993 – 2024 Donoci®. Sva prava pridržana. Informacije o obradi osobnih podataka. i