Levý banner
Pravý banner
Izbornik
0 0,00
Još 66 do besplatne dostave
Kategorija

Kako odabrati svjetiljku za kupaonicu

Svjetla za kupatilo
Odpověděl:
TihanaTihana

Odgovor:

Ako ste u potrazi za kupaonskom svjetiljkom, najprije provjerite je li sigurna i koji razred IP zaštite ima.

Tražite lijepe kupaonske svjetiljke? Slažemo se da je izgled rasvjete bitan, ali kad se radi o kupaonici, prednost uvijek dajte sigurnosti i funkcionalnosti.

Provjerite IP stupanj zaštite

Zašto prilikom kupovine kupaonske rasvjete posebnu pozornost trebate posvetiti sigurnosti? Odgovor je jednostavan, svi znamo da  voda izvrsno provodi električnu energiju i stoga je neophodno da sve električne uređaje zaštitite od dodira s vodom. To je razlog, zašto svi električni uređaji korišteni u kupaonicama moraju odgovarati strogim pravilima i normama. Kako biste mogli ispravno odabrati svoju svjetiljku za kupaonicu, prvo odlučite u koji dio kupaonice ćete je instalirati i za što ćete ju koristiti. Naime, dijelovi kupaonice su podijeljeni u tzv. sigurnosne zone.

Sigurnosne zone

 • Zona 0 – Unutarnji prostor kade ili tuša. Ovdje se ne smiju nalaziti nikakvi prekidači ni utičnice.
 • Zona 1 – Prostor od ruba kade ili tuša do visine od 2,25 m (mjereno od poda). Tu se mogu nalaziti samo uređaji s malim naponom čiji izvor napajanja mora biti izvan zona 0, 1 i 2.
 • Zona 2 – Nalazi se na udaljenosti od 0,6 m od kade odnosno tuša i 2,25 m iznad poda. Tu se mogu nalaziti jedinice za napajanje aparata za brijanje, prekidači i utičnice malog napona. I dalje vrijedi da njihov izvor mora biti izvan zona 0, 1 i 2.
 • Zona 3 – Prostor izvan zona 0, 1 i 2. U njoj se mogu nalaziti najrazličitiji tipovi kupaonskih svjetiljki, ali prilikom kupnje, uvijek prvo provjerite IP stupanj zaštite odabrane svjetiljke.
koupelna

Stupnjevi IP zaštite

Vrijednosti stupnja IP zaštite navedeni su na pakiranju svakog rasvjetnog tijela. Ako birate kupaonsku rasvjetu najviše će vas zanimati drugi broj koji predstavlja stupnjeve zaštite od prodora vode. Ovdje vrijedi jednostavno pravilo, čim veći broj, tim veća zaštita.
 • IP x0 – Bez zaštite
 • IP x1 – Zaštita od okomito padajućih kapi vode
 • IP x2 – Zaštita od izravnog pada vode do 15° od okomice
 • IP x3 – Zaštita od izravnog pada vode do čak 60° od okomice
 • IP x4 – Zaštita od vode koja prska iz svih smjerova
 • IP x5 – Zaštita od struje vode niskog pritiska koja dolazi iz svih smjerova
 • IP x6 – Zaštita od privremene potopljenosti vodom
 • IP x7 – Zaštita od privremenog uranjanja u vodu (15 cm do 1 m dubine)
 • IP x8 – Zaštita od uranjanja u vodu, uređaj može biti neprekidno potopljen u vodu
 • IP x9 – Zaštita od prskanja vruće vode pod visokim pritiskom.  

Na intenzitet svjetlosti utječe i boja pločica

Kada znate, koji stupanj zaštite će vam trebati, možete se usredotočiti na izgled vaše buduće svjetiljke. Bez obzira imate li malu ili veliku kupaonicu, sigurno će vam trebati stropna svjetiljka koja daje raspršenu svjetlost. Možete birati između površinski ugrađene stropne svjetiljke ili cijelog seta reflektorskih svjetiljki. Sve popularnije su i ugradbene svjetiljke koje su uvučene u strop. Međutim, nemojte zaboraviti da na intenzitet rasvjete utječe i boja vaših pločica. Ako imate tamne obloge, svjetlost će se u njima manje odražavati pa će vam trebati jači izvori svjetlosti ili će vam ih trebati više. Da biste mogli čisto vidjeti, boja žarulje bi trebala biti hladna bijela (više o boji svjetlosti pročitaj u članku Kako odabrati pravu boju izvora svjetlosti). A budući da kupaonicu često koristimo za uljepšavanje, potrebno je odabrati izvore svjetlosti koji će dobro prikazivati spektar boja - dakle vrijednost Ra mora biti minimalno 80 (više u članku Rasvjeta i boje). Osim stropne svjetiljke, u kupaonici će vam trebati i rasvjeta za ogledalo. Za tu namjenu možemo vam preporučiti duge fluorescentne cijevi ili lampe. 
 
 
koupelna


Ako se možete pohvaliti velikom kupaonicom, neće biti zgorega da, osim stropnom svjetiljkom i svjetiljkom za ogledalo, opremite i ponekom zidnom svjetiljkom. Montirati ih možete okomito i vodoravno, dakle možete dati oduška svojoj kreativnosti. Ako imate odvojenu prostoriju s WC-om, u njoj će vam biti dovoljna jedna stropna ili zidna svjetiljka.
 
 

Autor článku:

Tihana
Tihana Stručnjak za korisničku podršku

Nije samo stručnjak za korisničku podršku, već je i entuzijast za modernu LED rasvjetu. U svojim članicma će Vas savjetovati kako uštedjeti na električnoj energiji ili će vam otkriti mnoge vrste savršene rasvjete za vaš dom i vrt.

Pitajte bilo što

Tihana

Pomoći ćemo vam sa izborom kao i sa tehničkim problemima.

01 3000 974(Pon-Pet, 08-16:30h)

Pitajte
 
                     

POVEZANI proizvodi

Više upita iz kategorije

Kako odabrati luster za kuhinju Svjetla za kuhinju
Kakvu LED rasvjetu izabrati za kuhinju? Svjetla za kuhinju
Koju LED traku odabrati za kuhinju Svjetla za kuhinju

Copyright © 1993 – 2024 Donoci®. Sva prava pridržana. Informacije o obradi osobnih podataka. i