Levý banner
Pravý banner
Izbornik
0 0,00
Još 66 do besplatne dostave
Kategorija

Znate li koje su sigurnosne zone u kupaonici?

Svjetla za kupatilo

Odgovor:

Mjestima na kojima se susreću struja i vlaga treba posvetiti posebnu pozornost. Iz sigurnosnih razloga postoje posebni propisi čija je zadaća ukloniti rizike i spriječiti nezgode.

U kupaonici vlada stanje povišene vlažnosti zraka, stoga vas pri odabiru svjetiljki za kupaonicu ne smije voditi samo ukus i osjećaj za lijepo, nego i pravila vezana za materijal i kvalitetu izrade. Svjetiljke izrađene od metala s vremenom će zahrđati stoga izbjegavajte kupovinu jeftinih proizvoda. Puno više će vam se isplatiti, ako kod prodavača provjerite od kojeg materijala je svjetiljka napravljena, i pristanete samo na kvalitetne slitine, moderno slatko ili plastične materijale. 

 

Prema stupnju opasnosti, rizični prostori su u kupaonicama i tuševima podjeljeni na sljedeće zone:

 

Zona 0 

Uključuje unutarnji prostor kade za kupanje ili tuširanje - primjer je podvodna rasvjeta. U njima je dozvoljeno koristiti proizvode s niskim naponom do maks. 12 V, a kad je zaštita od prodora vode i prašine u pitanju, proizvod mora imati barem IPX7 stupanj zaštite.

 

Zona 1 

Obuhvaća zidove i strop iznad kade i tuša do visine na kojoj je pričvršćena glava tuša, odnosno minimalno do visine od 225 cm od poda. Svjetiljke moraju imati minimalno IPX5 stupanj zaštite (zaštita od prskajuće vode). U ovoj zoni je dozvoljena instalacija nekih električnih uređaja poput grijača za vodu, uređaja kade s mjehurićima, nekih svjetiljki i dr.

 

Zona 2

Obuhvaća zidove i strop oko zone 1 do visine od 3 m iznad poda i do širine od 60 cm po horizontalnoj osi.

Svjetiljke u ovoj zoni moraju ispunjavati kriterij od IPX4 stupnja zaštite što se odnosi i na svjetiljke koje se nalaze iznad umivaonika. U ovoj zoni mogu biti instalirane svjetiljke, ventilatori, grijači za vodu, crpke za tuš i uređaji za kadu s mjehurićima.
 

Zona 3 

U ovoj se zoni mogu nalaziti snažne utičnice s naponom od 230 V sa zaštitnim automatskim isključenjem iz napajanja pomoću uređaja za zaostalu struju čija nazivna struja ne prelazi 30 mA. Tu se mogu ugraditi i obične svjetiljke sa stupnjem zaštite IP20. 

 

 

Pitajte bilo što

Tihana

Pomoći ćemo vam sa izborom kao i sa tehničkim problemima.

01 3000 974(Pon-Pet, 08-16:30h)

Pitajte
 
                     

POVEZANI proizvodi

Više upita iz kategorije

Kako odabrati luster za kuhinju Svjetla za kuhinju
Kakvu LED rasvjetu izabrati za kuhinju? Svjetla za kuhinju
Koju LED traku odabrati za kuhinju Svjetla za kuhinju

Copyright © 1993 – 2024 Donoci®. Sva prava pridržana. Informacije o obradi osobnih podataka. i