Levý banner
Pravý banner
Izbornik
0 0,00
Još 66 do besplatne dostave
Kategorija

Kako odabrati svjetiljke za hodnike i predsoblja

Ostali interijeri
Odpověděl:
TihanaTihana

Odgovor:

Iako hodnikom samo prolazite, bitno je dobro ga osvijetliti radi vaše sigurnosti, a u tome vam mogu pomoći i orijentacijske svjetiljke.

Hodnici i predsoblja su prostori kojima doduše samo prolazimo i ne koristimo ih za dulje zadržavanje, no to ne znači da trebaju biti mračni. Upravo suprotno! Radi sigurnosti i dobre orijentacije potrebno je dobro ih osvijetliti. 

Idealne su ugradbene stropne svjetiljke 

Najpogodnije svjetiljke za osvjetljenje hodnika su sigurnoj stropne svjetiljke za površinsku ugradnju. Kako proizlazi iz samog naziva, radi se o svjetiljkama koje se nalaze tik pod stropom što znači da imaju malu dubinu i osvijetlit će hodnik s najviše moguće visine - dakle, dat će vašem hodniku najviše svjetla. Među njima su omiljene svjetiljke od opalnog stakla. S druge strane, najrjeđe se u hodnicima za osvjetljenje koriste lusteri, što je i logično, budući da zbog svoje visine mogu ometati kretanje hodnikom.
  
 
Još se jedan tip svjetiljki često koristi sa stropnim svjetiljkama (a može i samostalno, ovisno o veličini i obliku hodnika) - to su reflektorske svjetiljke, odnosno tzv. spot svjetiljke. Kupiti ih možete u različitim oblicima i bojama. Temeljno ih možemo podijeliti na svjetiljke kojima možemo mijenjati smjer, i svjetiljke koje se ugrađuju. Spot svjetiljke možete okretati i tako osvijetliti različite dijelove prostorije. Možete ih recimo okrenuti prema onom dijelu hodnika u kojem imate zanimljive dizajnerske elemente na koje želite svratiti pozornost posjetitelja. To se prije svega odnosi na slike i fotografije koje možete osvijetliti i za to posebno prilagođenim svjetiljkama za slike. Svjetiljke koje se ugrađuju ili uvlače u strop ili gipsane ploče pogodnije su za stvaranje atmosfere nego za samo osvjetljenje. Njihova prednost je u tome što ne skupljaju prašinu i ne narušavaju čistu liniju stropa, a neke od njih možete i zakretati u različite smjerove.

Reflektorske svjetiljke su izvrstan izbor za osvjetljenje zrcala u predsoblju uz čiju ćete pomoć, još jednom prije izlaska, moći provjeriti je li sve u redu s vašom odjevnom kombinacijom. Stoga preporučujemo da provjerite i dio ponude u kojem se nalaze svjetiljke za osvjetljenje ogledala. Među njima ćete naći svjetiljke različitih oblika - npr. duge fluorescentne cijevi, ali i lampe. 

Korisne orijentacijske svjetiljke

Ako je vaš hodnik mali, za osvjetljenje bi vam mogla biti dovoljna zidna svjetiljka koja može biti u obliku dekorativne lampe ili površinski ugrađena na sam zid. Zidne svjetiljke će vam dobro doći i za velike hodnike i u kojima jedna stropna svjetiljka nije dovoljna.


Ako se noću češće ustajete radi odlaska na toalet ili po vodu, sigurno će vam se svidjeti orijentacijske svjetiljke. Neke od njih su dizajnirane tako da se automatski pale kad senzor detektira pokret, druge svijetle prigušenom svjetlošću tijekom cijele noći. Oba tipa se mogu automatski ugasiti. Zahvaljujući svjetiljkama za orijentaciju više se ne morate bojati da ćete za nešto zapeti ili se s nečim sudariti, uz to imaju manji intenzitet svjetlosti od klasičnih svjetiljke, pa vas neće toliko razbuditi. Jeste li znali da postoje i u obliku mini lampica koje se uključuju u utičnicu?


Autor článku:

Tihana
Tihana Stručnjak za korisničku podršku

Nije samo stručnjak za korisničku podršku, već je i entuzijast za modernu LED rasvjetu. U svojim članicma će Vas savjetovati kako uštedjeti na električnoj energiji ili će vam otkriti mnoge vrste savršene rasvjete za vaš dom i vrt.

Pitajte bilo što

Tihana

Pomoći ćemo vam sa izborom kao i sa tehničkim problemima.

01 3000 974(Pon-Pet, 08-16:30h)

Pitajte
 
                     

POVEZANI proizvodi

Više upita iz kategorije

Kako odabrati luster za kuhinju Svjetla za kuhinju
Kakvu LED rasvjetu izabrati za kuhinju? Svjetla za kuhinju
Koju LED traku odabrati za kuhinju Svjetla za kuhinju

Copyright © 1993 – 2024 Donoci®. Sva prava pridržana. Informacije o obradi osobnih podataka. i