Levý banner
Pravý banner
Izbornik
0 0,00
Još 66 do besplatne dostave
Kategorija

Kako spojiti luster

Možda će vas također zanimati
Odpověděl:
TihanaTihana

Odgovor:

Spajanje rasvjetnih tijela u današnje vrijeme ne predstavlja toliko težak i mukotrpan posao, naročito zahvaljujući raznim i lako dostupnim uputama. Međutim, svako “igranje sa strujom” predstavlja određenu opasnost stoga je jako važno da pažljivo i detaljno slijedite upute. U nastavku donosimo upute o tome kako spojiti vjerojatno najtradicionalnije, ali i najdugovječnije rasvjetno tijelo – luster.

Kako spojiti luster

Ugradnja lustera izvrstan je način da poboljšate izgled i osvjetljenje svoje dnevne sobe, kao i hodnika, ali i ostalih prostorija. Osim što poboljšavaju rasvjetu, lusteri također mogu vašem domu dodati jedinstveni arhitektonski stil i estetski štih. Mnogi misle da ova moderna rasvjetna tijela dolaze s kompliciranim električnim postavkama, a pomisao da sami ugradite luster može biti pomalo zastrašujuća. Montažu lustera može obaviti električar ili, ako ste u stanju koristiti osnovne alate i nije vam problem raditi s strujom, to može biti jednostavan "uradi sam" projekt. Bez obzira koju vrstu lustera koristite, on se postavlja na isti način kao i bilo koja druga vrsta rasvjetnog tijela. Ako se u vašem domu nalazi postojeći stari luster, zadatak poput uklanjanja starog lustera i pričvršćivanja novog na postojeći sustav ožičenja bit će jednostavan.

Kako sigurno ukloniti stari luster

Kako biste spojili i postavili novi luster, prvo morate ukloniti stari. Prije uklanjanja ili zamjene lustera svakako poduzmite sve potrebne sigurnosne mjere. Možda ćete također trebati nekoga da vam pomogne, posebno ako uklanjate veliki luster. Evo jednostavnih koraka za sigurno uklanjanje i zbrinjavanje starog lustera:


 • Isključite struju lustera na električnoj ploči.
 • Pripremite prostor ispod lustera i uvjerite se da tamo nema predmeta. Koristite ljestve ispod lustera kako biste ga mogli dosegnuti.
 • Pronađite bazu lustera koja ga povezuje sa stropom. Uklonite vijak koji pričvršćuje bazu za strop.
 • Nastavite držati luster dok spuštate bazu, zatim uklonite vijke koji pričvršćuju luster. Neka vaš pomoćnik drži luster kako ne bi pao.
 • Uvjerite se da žice nisu pod naponom tako što ćete ispitivačem dodirnuti žice na lancu lustera.
 • Odvijte matice koje spajaju žice, a zatim odvojite žice ako su još uvijek isprepletene. Neka vaš pomoćnik drži luster dok odspajate žice.
 • Spustite luster i ostavite ga sa strane


pojistky

Alat potreban za ugradnju lustera

Alati koji su vam potrebni za ugradnju lustera kod kuće mogu varirati ovisno o vrsti lustera koju koristite. Možda će vam trebati i druga oprema koja nije navedena u nastavku, a važno je imati nekoga tko će vam pomoći tijekom skidanja i postavljanja lustera kako bi vam olakšao zadatak. Općenito, za ugradnju standardnog lustera potrebni su sljedeći alati:


 • Ljestve
 • Vijak
 • Ispitivač napona
 • Matica
 • Izvlačni metar
 • Električna bušilica
 • Izolacijska traka


Novi lusteri obično dolaze s vlastitim uputama za postavljanje i uporabu. Najbolje je pažljivo slijediti posebne upute o tome kako određeni luster treba postaviti. Također je važno napomenuti da ugradnja lustera s 5 žarulja zahtijeva opće poznavanje električnih sustava. Postoji rizik od strujnog udara povezan s ovim zadatkom, stoga je najbolje kontaktirati kvalificiranog stručnjaka ako niste sigurni da možete izvršiti ovaj zadatak.Kako spojiti luster s dvije, tri ili više žica

Prilikom instalacije bilo kojeg rasvjetnog tijela, od presudne je važnosti, kako smo već napomenuli, najprije isključiti dovod električne struje kako bi se izbjegle posljedice od udara istom. Nakon što smo sigurni da nema dovoda, započinjemo s prvom fazom, a to je što je i gdje koja žica ide. Radi lakšeg spajanja sve dostupne žice u lusteru razlikuju se po boji. Na primjer, bijela, smeđa ili crna označavaju fazu, plava žica nulu, a žuta ili zelena imaju zaštitnu funkciju i označavaju uzemljenje. Prilikom spajanja rasvjetnog tijela na izvor napajanja, obratite pozornost na broj žica u lusteru i stropu, a također uzmite u obzir značajke prekidača, ovisno o broju ključeva u njemu. Prije početka rada, ključeve prekidača treba prebaciti u položaj "isključeno". Ulazni stroj na ploči također mora biti u isključenom stanju. Ako imate tri žice u stropu i prekidač s dvije tipke na zidu, trebali biste imati dvije faze - za svaku od tipki i jednu nulu - zajedničku žicu. 


Zatim je potrebno provesti testnu analizu ožičenja. U osnovi postoje dvije žice u stropu. Jedna od njih je nula, a druga je faza. Moraju se otvoriti/razdvojiti tako da ne postoji međusobni kontakt. Provjerite ih s testnim odvijačem. Kada indikator dotakne izložene dijelove žice, faza će dati signal u obliku osvijetljene LED diode. Poželjno ju je odmah označiti latinskim L. Drugi kabel označite slovom N. Obratiti pažnju na činjenicu da se ova provjera mora provesti s uključenim naponom. Čim se dovrši test, ponovno isključujemo napon.


Jednostavno je povezati luster s 2 žice: jednu od njih privijte u fazu, drugu na nulu. Što god - nema veze. Ako su na stropu dvije faze, a prekidač na zidu ima dvije tipke, postoje dvije različite mogućnosti:

 • Zaokrenite faze i na njih spojite jednu od žica lustera. U tom slučaju, da biste ga isključili, morat ćete pomaknuti obje tipke u položaj "isključeno",
 • Spojite žicu na jednu od faza, izolirajte drugu. Tada će raditi samo jedan ključ. 


Luster s 3 žice isto tako nije puno teže povezati. Međutim, ova opcija je za prekidač sa dva ključa. Za uspješno spajanje slijedite ove korake:

 1. Označite tri stropne žice: faza - L1; faza - L2; nula - N. Faze su dizajnirane za ulazak u tipke prekidača, a nula - izravno na luster.
 2. Žice iz svjetiljki treba podijeliti u dva dijela, od kojih je svaki spojen samo na jednu od žica za opskrbu fazom kroz nju.
 3. Obavezno spojite oba dijela na nulu. Zatim, pritiskom na jednu od tipki prekidača, jedna grupa svjetiljki će zasvijetliti, pritiskom na drugu - druga.


null


Dodatna četvrta žica može biti uzemljena, koja obavlja zaštitnu funkciju. Oznaka je PE.


Dakle, kada trebate spojiti luster s dvije žice na tri dostupne na stropu, prva stvar je pronaći fazu. Tri žice, izvučene iz razvodne kutije prema stropu, ukazuju na to da postoji mogućnost povezivanja lustera s dvostrukom sklopkom. Dvije od njih su faza, a treća je nula. Sudeći po činjenici da vaš luster ima samo dvije žice, dodatnu fazu na stropu treba jednostavno isključiti i izolirati nepotrebnim kabelom. Ako želite da vaš luster svijetli svaki put drugačije i da postoji izbor umjerenog ili jakog svjetla, najprije morate kupiti prekidač s dvije tipke. Oni mogu prilagoditi uključivanje nekoliko ili svih svjetiljki odjednom. Nakon određivanja broja zasebno osvijetljenih sijalica, trebate odspojiti sve žice na lusteru, označavajući fazu. Spojimo one koje su povezane s odabranim izvorima. Zatim napravite dvije faze žica - od odabranih jedna žica, a od druge dvije. Nula i uzemljenje se ne dodiruju. Sve žice moraju biti dobro izolirane, tako da se u budućnosti ne javljaju problemi sa strujom.

Spajanje lustera na struju

Nakon što ste postavili uvrnutu kuku u strop i objesili luster, vrijeme je za spajanje žica iz zida s onima na novom lusteru. Na spojnici lustera označene su žice: L (live - faza), N (neutra - nula) i € (uzemljenje). Uzemljenje nekada može biti i na posebnom vijeku na samom tijelu lustera. U prethodnom koraku ste utvrdili koja je žica iz stropa faza, nula i uzemljenje. Sada ugurajte žicu faze iz stropa u spojnicu lustera gdje je otvor sa slovom L i uvrnite vijak. Provjerite je li žica dobro učvršćena na način da rukom lagano povučete žicu. Ponovite sa žicom nula na njeno pripadajuće mjesto na spojnici sa slovom N, i na kraju spojite uzemljenje u otvor spojnice gdje je simbol €. Ako je vijak za uzemljenje na samom tijelu lustera, žicu uzemljenja spojite na isti način kao i na spojnici. Ostatak žice sakrijte u ukrasni poklopac lustera. Postavite žarulju i ponovno uključite pripadajući osigurač.

Kako spojiti luster s daljinskim upravljačem?

Najnovije inovacije u industriji rasvjete su lusteri s daljinskim upravljačem. Takvi lusteri s daljinskim upravljačem imaju nekoliko LED svjetala i naravno upravljač. Za kontrolu svjetla potrebna je konzola, neki imaju dvije - daljinsku i stacionarnu, u slučaju gubitka daljinskog upravljača. Osnovna ploča je montirana na zid kao prekidač. Prilikom ugradnje lustera s daljinskim upravljačem, morate isključiti napajanje, ukloniti prekidač i žice. Spojite na strop jednu od dvije žice i uključite napajanje. Mora postojati napon između krajeva spojenih žica. Te žice moraju biti spojene na stezaljke N i L na stacionarnom daljinskom upravljaču, a druga žica ostaje na terminalnom "izlazu". Stropne žice s lusterom povezane su na sljedeći način: dvostruko - na jednu, jednostruko - na drugu, žice za uzemljenje, ako postoje, međusobno su povezane. Lusteri s upravljačkom pločom imaju elektronički regulator. Regulatori se prodaju s daljinskim upravljačima te ih možete kupiti bez lustera. Priključak lustera na daljinskom upravljaču može se izvršiti preko regulatora kako bi se omogućilo više načina rada. Ako je luster malen, regulator se može ugraditi u rupu na stropu.

Može li se povezati luster bez žice za uzemljenje?

Ugradnja lustera bez žice za uzemljenje nije sigurna i nije metoda koju odobravaju građevinski propisi. Međutim, uređaj će i dalje raditi ako je instaliran bez žice za uzemljenje.

Autor článku:

Tihana
Tihana Stručnjak za korisničku podršku

Nije samo stručnjak za korisničku podršku, već je i entuzijast za modernu LED rasvjetu. U svojim članicma će Vas savjetovati kako uštedjeti na električnoj energiji ili će vam otkriti mnoge vrste savršene rasvjete za vaš dom i vrt.

Pitajte bilo što

Tihana

Pomoći ćemo vam sa izborom kao i sa tehničkim problemima.

01 3000 974(Pon-Pet, 08-16:30h)

Pitajte
 
                     

Copyright © 1993 – 2024 Donoci®. Sva prava pridržana. Informacije o obradi osobnih podataka. i