Levý banner
Pravý banner
Izbornik
0 0,00
Još 66 do besplatne dostave
Kategorija

Kako čitati oznake energetske učinkovitosti?

Novosti i najave

Tihana

Čitanje oznaka energetske učinkovitosti je lakše no što se čini. To ćemo vam i dokazati u sljedećim redcima.

Oznaka energetske učinkovitosti označava i razvrstava proizvode prema njihovim energetskim zahtjevima. Drugim riječima, pomaže vam pretpostaviti kakve biste troškove mogli očekivati za rad određenog uređaja. No oznake služe i kako bi motivirale proizvođače da stvaraju proizvode bolje kvalitete i proizvode koji štede više energije.

Što možete iščitati s oznake energetske učinkovitosti

Trenutni oblik oznaka energetske učinkovitosti je vrlo jednostavan. Na pakiranju proizvoda pronaći ćete oznaku na kojoj je prikazano ukupno 7 energetskih razreda koji se razlikuju po boji (od najbolje zelene do najgore crvene) i slovima od A do G. Slovo A označava energetski najmanje zahtjevan izvor, a slovo G najzahtjevniji. Kojem razredu pripada određeni proizvod možete doznati pomoću crne strelice i bijelog slova na desnoj strani oznake. Oznaka sadrži i informaciju o potrošnji energije u kilovatima na 1 000 sati, što je prosječni godišnji period svijetljenja u kućanstvima. Na oznaci ćete pronaći i QR kod pomoću kojeg možete pristupiti europskoj bazi podataka (EPREL). U njoj ćete pronaći detaljne informacije o proizvodu.

Napomena: Na web stranici energetska naljepnica može biti zamijenjena osnovnom energetskom strelicom (pronaći ćete je čim kliknete na proizvod). Strelica će vas preusmjeriti na detaljniju oznaku određenog proizvoda.


Originalno razvrstavanje na energetskim naljepnicama

Možda se još uvijek sjećate izvornog razvrstavanja s razredima A+++, A++ itd. Nije ni čudo, do promjene je došlo tek nedavno, u ožujku 2021. Svi proizvodi koji su na tržište izašli nakon 1. 5. 2021. moraju imati aktualni oblik naljepnice. A 2024. biste već trebali nailaziti samo na nove oznake.

Zašto je došlo do promjene?

Bilo je nekoliko razloga. Najveći među njima je to što je razvoj u tehnologiji posljednjih godina doveo do toga da su sve električne svjetiljke, uređaji i žarulje postale sve energetski učinkovitije i ekonomičnije. To je rezultiralo nemogućnošću preciznog razlikovanja razreda A+, A++ i A+++, a njihovo označavanje istim slovima (s različitim brojem plus znakova) je postalo vrlo zbunjujuće. Novi način razvrstavanja, osim lakše orijentacije, nama kupcima pruža još jednu prednost. Stroži je. Na primjer, proizvodi koji su prije bili svrstani u najviši A+++ razred bi prema novoj klasifikaciji mogli pripadati C razredu. Trenutno su kategorije A i B čak skoro pa prazne, što stvara prostor drugim inovativnim resursima u budućnosti.

Proizvod nema oznaku energetske učinkovitosti

Prema novoj uredbi, energetsku oznaku nećete pronaći kod svih svjetiljki. Radi se o sljedećim slučajevima:

Svjetiljke bez izvora svjetlosti. Pri kupnji lustera, lampi i drugih svjetiljki bez izvora svjetlosti, energetska oznaka se ne navodi. Potrošnja energije svjetiljke ovisi o izvoru svjetlosti kojeg u svjetiljci koristi sam kupac. Izvor svjetlosti se može izvaditi. Radi se o svjetiljci s izvorom svjetlosti koji se može zamijeniti. Energetski razred možete pronaći u uputama i on se odnosi isključivo na priloženi izvor svjetlosti.
Izvor svjetlosti se ne može izvaditi. To znači da svjetiljka sadrži izvor svjetlosti koji je fiksni dio svjetiljke. Primjer toga su Led trake. U tom slučaju energetsku učinkovitost možete pronaći u uputama i ona se odnosi isključivo na priloženi izvor svjetlosti.
Ostale iznimke. Među ostale iznimke koje nemaju oznaku energetske učinkovitosti ubrajamo, na primjer, ručne svjetiljke na baterije, posebne tehnološke izvore svjetlosti, izvore svjetlosti za motorna vozila te izvore svjetlosti u boji (božićna rasvjeta i drugi sitni dekorativni predmeti).

Autor článku:

Tihana
Tihana Stručnjak za korisničku podršku

Nije samo stručnjak za korisničku podršku, već je i entuzijast za modernu LED rasvjetu. U svojim članicma će Vas savjetovati kako uštedjeti na električnoj energiji ili će vam otkriti mnoge vrste savršene rasvjete za vaš dom i vrt.

Pitajte bilo što

Tihana

Pomoći ćemo vam sa izborom kao i sa tehničkim problemima.

01 3000 974(Pon-Pet, 08-16:30h)

Pitajte
 
                     

Copyright © 1994 – 2024 Donoci s.r.o. Sva prava pridržana. Informacije o obradi osobnih podataka. i